Силвия Дънекова: Доказах, че не съм срам за България

Лекоатлетката ни, която беше уличена в употреба на допинг, доказа, че е невинна

Силвия Дънекова сътвори прецедент в световния спорт. Лекоатлетката ни, която беше уличена в употреба на допинг часове преди олимпийските игри в Рио, доказа, че е невинна, съобщават от bTV. Националната рекордьорка на 3 000 метра стипълчейз беше оневинена от Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет.

Ситуацията е прецедент в леката атлетика, където много рядко се случва атлет, дал положителна проба, да докаже, че е невинен.

„Радвам се, че доказах, че не съм срам за държавата. Показах, че съм стигнала до тези резултати и до тези големи състезания с честен труд, а не с измама.”, каза Дънекова пред bTV.

По време на олимпийските игри световните агенции отбелязаха, че родната атлетика е първият спортист хванат с допинг в Рио. Дънекова беше уличена в употребата на кръвния допинг - еритропоетин, известен като ЕПО.

Все още обаче от международната антидопингова агенция не са предоставили резултата от „Б” пробата на урината, което е позволило на БОК да се произнесе в полза на Дънекова.