ЕП започна процедура по сваляне на имунитета на льо Пен

Европарламентът изисква Льо Пен да върне сума от 300 хиляди евро, но тя отказва да го направи

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на френския крайнодесен политик Марин льо Пен заради злоупотреба с финансови средства на ЕС, съобщават от Ройтерс.

Френски съдии поискаха евродепутатите да отнемат имунитета на Льо Пен, за да позволят задълбочено разследване на твърденията, че е злоупотребила със средства, плащайки на асистенти от партията й Национален фронт. Молбата е внесена в Комисията по правни въпроси към Европейския парламент, която се занимава с тези дела, каза Антонио Таяни пред депутатите в началото на заседание на законодателния орган в Брюксел.

ЕП е заподозрял, че част от средствата, които националистите на Льо Пен получават от Европейския парламент, се изразходват не по предназначение. Смята се, че финанси, отпускани за заплащане на помощници на евродепутатите от Националния фронт, са отклонявани за възнаграждения на партийни функционери. Сред тях е Катрин Гризе - помощничка на Марин льо Пен в партията й, която почти не е излизала от Париж, макар че е трябвало да работи в Брюксел и Страсбург.

Бившият й помощник Гаел Нофри, който напусна партията, заяви, че през 2012 г. е бил нает в изборния щаб на Националния фронт с фиктивен договор с европарламента.