Приета е позицията на България по преговорите за Brexit

България подкрепя основните елементи на проекта на Политически насоки

Министерският съвет е одобрил позициите на България за участие в заседанията на Съвет "Общи въпроси" (27 април 2017 г.) и на Европейския съвет (29 април 2017 г.), които ще се проведат във формат 27 държави-членки на ЕС, съобщават от пресцентъра на МС. Тяхна основна задача ще бъде разглеждането и приемането на Политическите насоки за водене на преговорите с Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз.

България подкрепя основните елементи на проекта на Политически насоки, а именно - единство на позицията на ЕС и изключване на възможността Обединеното кралство да води отделни преговори с държавите-членки; желание за постигане на "урегулирано" излизане, което да намали несигурността за гражданите и бизнеса; неделимост на четирите свободи на движение; спазване на принципа "нищо не е договорено, докато не е договорено всичко", както и фазовия подход, предвиждащ постигане на "достатъчен напредък" в преговорите по споразумението по чл. 50, преди да се пристъпи към преговори по бъдещата рамка на отношенията между ЕС и Обединеното кралство.

По отношение на придобитите права на гражданите на ЕС, България подкрепя постигането на споразумение, съдържащо недискриминационен и ефективно приложим механизъм за защита на правата на гражданите, който да създаде правна сигурност. Ключови за България са въпросите за защитата на правата на българските граждани в Обединеното кралство, включително в контекста на координацията на системите за социална сигурност и трансграничното здравно обслужване.

Друга важна област са възможните директни последици за бюджета на ЕС и съответно рисковете за ограничаване на средствата, получавани от страната ни по линия на Кохезионния, структурните и инвестиционните фондове на ЕС, повишената несигурност в редица сектори на икономиката и опасността от фрагментиране на Единния пазар, възможната асиметрия в митническото третиране и др. Очакваме Обединеното кралство да изпълни всички свои ангажименти, вкл. по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020, по Изявлението ЕС-Турция по миграцията и други международни ангажименти, поети по време на европейското й членство.