След 60 години Анже отново е на финал за Купата на Франция

Спорт

26-04-2017, 16:03

Снимка:

angers -sco.fr

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Марко Верати: Неймар трябва да дойде в ПСЖ

ПСЖ помете Монако с 4:1

Бойкият отбор очаква ПСЖ или Монако на "Стад дьо Франс"

В Анже всички празнуват. Техният отбор ще играе на 27 май на финал за Купата на Франция на Стад дьо Франс. Анже победи на полуфинал Гингам с 2:0. Днес ще се разбере кой ще бъде  техен съперник измежду ПСЖ и Монако.

Черно-белите за втори път са на финал за Купата на Франция след 60 години. През 1957 отборът играе срещу Тулуза и губи с 3:6. Мачът се състои на Стад Олимпик Ив дю Маноар. Това е бившият световноизвестен Стад Коломб, който през 1924 година е арена на Летните олимпийски игри в Париж.

Сегашният стадион на Анже носи името на легендарния френски футболист от полски произход Реймон Копа. Великият играч се състезава за Анже в началото на своята кариера от 1949 до 1951 година. След това оставя трайни следи в Реймс и Реал Мадрид. Както и в националния тим на Франция.Докато е в Анже младият Копа играе с двама добри местни футболисти. Това са дясното крило Алфред Астон и французинът от унгарски произход Андре Симони. И двамата обличан националната фланелка на Франция. В Анже в даден момент са играли още Жослен Гурвенек,Никола Жиле и Жан-Марк Гюиу.


На настоящия отбор на Анже треньор е Стефан Мулен. Словенецът Денис Петрич е един от вратарите на отбора. Защитниците Абдуалие Бамба и Исмаел Траоре от Кот д'Ивоар са едни от основните играчи в тима. В халфовата линия е французинът Тома Мангани. В атака се изявява Феребори Доре от Конго. Както и Карл Токо Екамби от Камерун.

За първенството на Франция най-предното място, което заема Анже е третото през 1967 година. Тогава шампион е Сент Етиен, а на втора позиция е Нант. По онова време дуелите между Нант и Анже се  смятат като ожесточена битка за Запада,тъй като и двата отбора са част от едноименните градове в Западна Франция.

Други предни класирания на Анже са трите четвърти места през 1958,1972 и 1974 година. Анже е достигал и пет пъти до полуфинал за Купата на Франция.

Що се отнася до съперника на Анже в полуфинала Гингам, този отбор също има своите мигове на слава. През 2009 и 2014 Гингам на два пъти печели Купата на Франция. При това срещу един и същи съперник. А именно Рен. В първия двубой Гингам побеждава с 2:1, а във втория с 2:0.