МС: Специалността "Право" ще се изучава само в редовна форма на обучение

Общество

26-04-2017, 13:54

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Четири висши училища ще обучават в 5 нови професионални направления

В наредба на МС са регламентирани единните държавни изисквания за придобиване на професионална квалификация "юрист"

Специалността „Право” ще се изучава само в редовна форма на обучение. Това е записано в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”, която беше приета днес от Министерския съвет.
В наредбата са залегнали редица мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите прависти. Те са предложени от междуведомствена работна група, която изготви анализ на юридическото образование у нас. Проучването констатира морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по „Право на Европейския съюз”. Регламентирането на изучаване на специалността „Право” единствено в редовна форма се налага заради констатираното съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите от редовна и от задочна форма на обучение.
Предвидено е също въвеждането на специализирани магистърски програми в специалност „Право” след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързани с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа.
Ще бъде увеличен и хорариумът на дисциплините „Наказателно процесуално право”, „Данъчно право”, „Международно публично право” и „Право на ЕС”. Дисциплината „Административно право и административен процес” се разделя на три дисциплини – „Административно право (обща част)”, „Административно право (специална част)” и „Административен процес”, с оглед на интензивното изменение и усложнение на обществените отношения в сферата на държавното управление и като последица от това – в административното материално право, както и на приемането през 2006 г. на Административнопроцесуалния кодекс.
В рамките на общата програма на обучение ще се въведе възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост.
Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит. Той ще гарантира, че завършването на специалността „Право” е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения на юридическото образование.
Предвидено е също мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми.