Двучасов дебат в НС предизвика новата комисия за наблюдение на КЕВР

Политика

26-04-2017, 13:00

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тодоров: Следващият кабинет ще работи ефективно, но в парламента ще е бурно

Всеки народен представител може да членува само в една парламентарна група, гласи друг одобрен от депутатите текст от новия правилник

Нова постоянна комисия - за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, създадоха депутатите в правилника за работа на 44-то Народно събрание. Първоначално проектът предвиждаше това да е 24-та комисия в НС, т.е. с една повече от предходния парламент.

Против новата комисия беше ПГ на "Воля", но спорът, продължил близо два часа, започна след предложението на председателя на временната комисия по изготвяне правилника Данаил Кирилов комисията за наблюдение дейността на КЕВР да стане подкомисия към енергийната. Мотивът беше да се запази досегашният брой на парламентарните комисии. Освен това практиката от 43-я парламент е показала, че тази комисия не се е събирала често и е логично да бъде подкомисия към енергийната.

Левицата реагира остро срещу редакцията, а Кирилов напомни, че в миналия парламент именно социалистите са смятали дори за противоконституционно създаването на комисия, която да наблюдава регулатора.

Всеки народен представител може да членува само в една парламентарна група, гласи друг одобрен от депутатите текст от новия правилник. Според него всеки може да напусне парламентарната група, като подаде писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание, но в този случай губи мястото си в постоянните комисии и делегации като представител на съответната парламентарна група.
Напусналите или изключени от ПГ стават народни представители, нечленуващи в ПГ, те не могат да заявяват принадлежност и да преминават към друга група.

Запази се и изискването за минимален брой 10 народни представители за образуване на парламентарна група. Когато броят на депутатите в една група падне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване.

Не бе прието предложението на левицата председателят на НС да бъде задължен да създаде Консултативен съвет по законодателството. Остана текстът, който предвижда такъв орган да има по преценка на председателя на парламента. Димитър Главчев обеща от трибуната да го създаде.

Според правилата в заседанията на съвета могат да участват представители на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност
Според Хасан Адемов от ДПС проблемът по-скоро е как предложенията на юридическия орган ще стигат до депутатите.