Прокуратурата проверява строежа на АМ "Марица"

След проведено 5-месечно разследване Прокуратурата е достигнала до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева

„Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ „Марица“ Прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през месец юни 2016 година. На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено антикорупция започва досъдебно производство.“ Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ. Тя уточни, че се разследва безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ „Марица“ ЛОТ -1.

По думите й след проведеното 5-месечно разследване Прокуратурата е достигнала до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева. „Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31 км отсечка Димитровград-Оризово“, добави Арнаудова и уточни, че отсечката е трябвало да бъде изградена за 25 месеца от подизпълнител – италианска компания, но това не се е случило.

„Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство – имало е преовлажняване на почвата. Вместо да се наложи на същия изпълнител да реши проблема, АПИ избира друга фирма – „Пътища – Пловдив“ за 51 млн. за стабилизиране на почвата. В момента лицето, което представлява интерес за Прокуратурата от АПИ не е служител там, напусна, мотивира лични причини. Става дума за инж. Лазар Лазаров, който напусна АПИ малко преди да започне нашето разследване“, изясни Арнаудова.

По думите й бившият председател на Надзорния съвет на АПИ Лазар Лазаров, който вече не работи там, просто е поръчал на своите служители да се проведе търг за въпросните над 50 млн. лева укрепителни работи на „Марица”, без да потърси решаването на проблема от основния изпълнител. „Това се е случило на 30 юни 2015 г., на 31 август е изплатена сумата“, коментира тя.