ООН и ЕС: Ситуацията в Йемен е една от най-големите хуманитарни кризи в света

Гутериш: Около 17 милиона души в Йемен нямат хранителна сигурност, което прави това най-голямата световна гладна криза

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова десетки страни да увеличат помощите си за разкъсвания от война Йемен, който е смятан за една от най-големите хуманитарни кризи в света и е изправен пред най-голямата в света гладна криза, предаде Асошиейтед прес.
Гутериш откри конференцията за помощи в Женева, която е организирана съвместно от ООН и външните министри на Швеция и Швейцария. Целта й е да намери по-добри начини да се помогне на страната, чиято криза е засенчена от войната в Сирия и други конфликти в Близкия изток, отбелязва АП.
"Нашият хуманитарен апел за 2017 г. е да се съберат 2,1 милиарда долара", припомни Гутериш, подчертавайки, че до момента са събрани само 15 на сто от тази сума. Около 17 милиона души в Йемен нямат хранителна сигурност, "което прави това най-голямата световна гладна криза", добави генералният секретар на ООН.
Над 10 000 цивилни са загинаха във войната в Йемен, която доведе най-бедната арабска   страна в света до ръба на глада. Групи за помощи искат подобряване на достъпа до нуждаещите се, прекратяване на въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бие срещу шиитските бунтовници, както и по-голям респект към международните закони.
Военните действия се водят между оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция от предимно арабски сунитски страни и шиитските бунтовници хуси. През 2014 г. хусите превзеха йеменската столица и някои други райони и принудиха международно признатото правителство да избяга. За разлика от войната в Сирия, йеменският конфликт не доведе до поток от бежанци към съседни страни. Това го прави относително контролирана криза, която не привлича толкова внимание от международните медии. Насилието и административните пречки възпрепятстват потока от помощи и средства към страната.
Пресслужбата на Европейската комисия съобщи, че ЕС ще отдели 116 милиона евро хуманитарна и икономическа помощ за Йемен. "Пакетът от помощи включва 46 милиона евро спешна хуманитарна помощ и 70 милиона в подкрепа на икономическото възстановяване на страната през 2017 г.", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.
ЕС смята ситуацията в Йемен за една от най-големите хуманитарни кризи в света. По оценки на еврокомисията, 70 на сто от населението на страната изпитва нужда от хуманитарна помощ.
В резултат на конфликта бяха разрушени или повредени около 300 обекта от системата на здравеопазването в Йемен, заяви генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан на конференцията на дарителите. "По оценки на СЗО по-малко от 45 на сто от медицинската инфраструктура е изцяло функционираща", подчерта тя.
"Около 19 милиона души в Йемен се нуждаят отчаяно от помощ", припомни Чан. През октомври миналата година в Йемен избухна  епидемия от холера, от която се разболяха близо 24 000 души. В условията на недостиг на медикаменти "диабетът, високото кръвно налягане и ракът убиват повече хора от куршумите и бомбите", припомни генералният директор на СЗО. От момента на ескалацията на конфликта през март 2015 г. доставките на лекарства в Йемен спаднаха със 70 на сто.
В най-бедната страна на Арабския полуостров средно на всеки 10 минути едно дете на възраст под 5 години умира вследствие на причини, които е можело да бъдат предотвратени, отбелязва ДПА.