Предизборната кампания на Макрон е била обект на атака от руски хакери

Експерти твърдят, че е имало опит да бъдат откраднати потребителските имена и пароли на хора от предизборния щаб на Макрон

Предизборната кампания на фаворита за втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на данни на японската антивирусна компания "Тренд майкро".
Ръководителят на кампанията по дигиталните въпроси Мунир Махджуби потвърди вчера в телефонно интервю, че е имало опити за пробив, но всички са били осуетени.
"Тренд майкро" съобщи за  измамни, наподобяващи оригинала уебсайтове, използвани от хакери, за да подлъжат жертвите си да си дадат паролите. Базираната в Токио фирма неотдавна е открила четири фалшиви домейна, свързани уж с Макрон. Те били създадени от хакерска група на име "Пон сторм" (Pawn Storm) според експерт от антивирусната компания.
Махджуби потвърди, че поне един от сайтовете е бил използван неотдавна при опит да бъдат откраднати потребителските имена и паролите на хора от предизборния щаб на Макрон.
"Тренд майкро" не отправи обвинение, че някоя страна дърпа конците на хакерската група, но американски шпионски агенции и редица частни разузнавателни компании казват, че "Пон сторм", известна още като "Фенси беър" и Ей Пи Ти 28, е част от разузнавателния апарат на Русия.
Френските служители са по-предпазливи от американските си колеги и неведнъж са отричали да знаят за връзки между "Пон сторм" и друг субект.
Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе цитиран, че твърдението за руски хакерски атаки срещу френските избори е "напълно погрешно".