Ева Майдел: Младите се сблъскват с двойна маргинализация на пазара на труда

Политика

25-04-2017, 15:00

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ева Майдел поведе Голямото българско хоро в Брюксел

По изчисления на Европейската комисия до 2020 в Европа ще има недостиг на 900 000 квалифицирани работници в сектора на информационните технологии

„Младите днес се сблъскват с двойна маргинализация. От една страна липсата на работен опит при първото им излизане на пазара на труда, а от друга, липсата на умения, които да са актуални за търсените позиции“, коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на Годишната конференция за приобщаващ растеж на Европейската комисия в понеделник, 24 април в Брюксел. Конференцията на високо ниво беше открита от Европейския комисар по заетост и социални въпроси Мариане Тайсен.
"За да бъде прекратен порочният кръг на младежка безработица - социално изключване - бедност, трябва да наблегнем върху развитието на два вида умения за младите. На първо място са дигиталните умения, които трябва да се развият в партньорство с образователните институции, бизнеса и правителствата. Тези умения ще имат решаващ характер за участието в една трансформирана, дигитална икономика на бъдещето. По изчисления на Европейската комисия до 2020 в Европа ще има недостиг на 900 000 квалифицирани работници в сектора на информационните технологии", допълни българският евродепутат. Освен това, според Ева Майдел, у младите трябва да бъде развита културата на предприемачество и уменията свързани с това да създаваш сам своя бизнес. За това са нужни умения както по финанси, така и меки умения, креативност, чувство за инициатива и отговорност.
„Истината е, че не можем да бъдем сигурни кои са точните умения, които ще се релевантни след 10 или дори 5 години, но е важно да прогнозираме. Още по-важно е да научим младите, че могат да бъдат успешни само ако постоянно обновяват набора от умения, който притежават“, заяви Майдел.  За да се постигнат значими резултати, и за да не се оставя никой настрана, Европейски програми за придобиване на дигитални и други умения трябва да обърнат специално внимание на хората с увреждания. Понякога те имат специфични нужди при обучението.
Ежегодната конференция се провежда за втора поредна година и има за цел да събере политици с граждански организации които работят в сферата на социалната политика. Заедно те определят нужните действия на Европейско ниво, за да могат всички граждани да се възползват от приобщаващ растеж. В дебата заедно с Ева Майдел участваха представители на академичните среди, младежки организации и социално-ангажирани НПО-та, а конференцията беше закрита от Заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.