Йълдъръм: Брюксел да реши окончателно, дали иска Турция в ЕС

Еврокомисарят Йоханес Хан, отговарящ за преговорите с държавите кандидатки, поиска от външните министри на ЕС да обмислят нов формат на отношенията с Турция на срещата си в Малта в петък

Брюксел да реши окончателно, дали иска Турция в ЕС, това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм в интервю за телевизия „Блумбърг“. „Призоваваме Европейският съюз да бъде честен по отношение на нашето евентуално членство. За начало те трябва да определят дали желаят да ни видят там. Нека първо те сами да решат това, а после и ние ще определим плановете си за присъединяването“, каза той.
 Той изрази и недоволството си, че ЕС не изпълнява обещанията си за предоставяне на финансова помощ за Турция, за да се контролира потокът от имигранти и не работи по въпроса за облекчаването на визовия режим, предаде ТАСС.

Турция е получила само 790 млн. евро от обещаните от Европейския съюз 3 млрд. в рамките на споразумението за ограничаване на мигрантския поток към европейските страни. Това заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън, цитиран от БГНЕС. По време на пресконференция той заяви, че отношенията между Анкара и Брюксел, които са обтегнати заради конфликта по време на кампанията преди турския референдум за конституционни изменения, биха могли да се нормализират, но само ако ЕС изпълни ангажиментите си по договора.
 Същевременно Европейската комисия призова правителствата на държавите от ЕС да обмислят промяна на отношенията с Турция след референдума в страната, проправящ пътя за по-широки права на президентската институция, предаде Ройтерс.

Еврокомисарят Йоханес Хан, който отговарящ за преговорите с държавите кандидатки, поиска от външните министри на ЕС да обмислят нов формат на отношенията с Турция на срещата си в Малта в петък. „Сегашната ситуация не е устойчива“, посочи Хан, според когото трябва да се намери формула, която да намали взаимната неудовлетвореност и да подсили сътрудничеството, съобщи БТА. Той добави, че споделя безпокойствата на Съвета на Европа, според който конституционните промени на Ердоган са „опасна стъпка назад“ за турската демокрация. По думите му обаче ЕС може да подсили сътрудничеството с Турция в области извън членството в ЕС, които да са от полза и за двете страни. Комисията разглежда възможности за разширяване на споразуменията по митническия съюз с Турция.