Илиана Раева: Тези момичета са страшни бойци. Страхотни "лъвчета"!

Ударният старт на годината е малко притеснителен

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разкри в студиото на bTV, че една от причините треньорката на Златните момичета - Ина Ананиева, да откаже да води новия ансамбъл е детето, което чака.

"Ина Ананиева се отказа, защото чака детенце съвсем скоро. Това са лични неща. Тя мина през един много труден период и за нея това беше най-важното - да роди детето си, да има спокойствие... Но тя си е непрекъснато в залата, на всички състезания е там, непрекъснато е с Весела", каза Раева.

Тя отдава успеха на новите момичета в ансамбъла именно на професионализма на новата им наставничка Димитрова, която избра да се завърне в България, въпреки че живееше в Швейцария.

"Страшни бойци са тези момичета. Страхотни "лъвчета"!Страхотна ни и е треньорката! Познавам Весела Димитрова много отдавна. Тя беше мой състезател, при мен приключи състезателната си кариера. Медалистка от световни и европейски състезания. Много добър треньор. Беше треньор в нашия клуб, когато станаха девойките вицеевропейски шампионки. Това е един човек, който винаги иска! За нея винаги може още, никога не е доволна на 100%, никога не изпада в еуфория, че са много силни", сподели Раева.

Момичетата на Весела Димитрова спечелиха злато в многобоя на Световната купа в Пезаро, Италия. А от турнира в Ташкент ансамбълът спечели злато за съчетанието с топки и въжета и две сребърни отличия - в многобоя и за композицията с обръчи. Индивидуалните гимнастички също се представиха отлично. Катрин Тасева спечели бронз в многобоя и за съчетанието си с топка, а съдиите ѝ отредиха второ място в съчетанието с бухалки. Боряна Калейн пък направи своя дебют с бронзов медал на бухалки

"Не мога да не се похваля и да кажа, че страшно съм щастлива от това, което се случва с нашите индивидуалистки - медали, две знамена български на почетната стълбичка, участието на Неви на Гран притата с медалите и световните купи... Изобщо един много ударен старт на годината, което е малко притеснително. Безспорен успех е, че това е най-младият отбор. Ние победихме олимпийските шампиони в Италия, победихме вицесветовните шампионки, вицеолимпийските шампионки. Никой не го е правил в Италия. Те не само победиха, но го направиха по един фантастичен, категоричен начин. За този отбор коментират, че той не е само много добре подготвен, той е с изключително силни, рисковани, артистични елементи", разкри президентът на Българската федерация по художествена гимнастика.

Раева заяви, че не е спирала да поддържа контакт с бронзовите медалистки от Рио де Жанейро.

"Непрекъснато сме заедно с момичетата. Непрекъснато се чуваме с тях. Християна стана съдия. Очаквам да стане много добра. Това показват резултатите ѝ в международния курс. Любомира Казанова вече е треньорка в клуб "Илиана", с президент Ина Ананиева. Михаела Маевска е помощник треньор на тези прекрасни момичета, които дават сериозна заявка за олимпийските игри. Цвети Стоянова цъфти! Занимава се с мода, изглежда прекрасно. Обади ми се след като се върна от Дубай. Там си беше уредила лечение като иглотерапия. Каза ми, че се чувства много добре. От това, което виждам, вярвам, че се чувства добре и психически е добре", разказа тя.