Антрополог: Скандалът "Цацаров - Дончев" е атака срещу главния прокурор

Имаме парадокслана ситуация, в която фигурата на главния обвинител е обвиняема

Няма никакво съмнение, че скандалът Сотир Цацаров - Сашо Дончев е атака срещу главния прокурор. Това мнение сподели категорично социалният антрополог Харалан Александров в ефира на Bulgaria on Air. По думите му това се случва с всички фигури на главни прокурори в България, а политизирането на тази роля е големият проблем. Според Харалан Александров отношението към Цацаров е като към политик, а не като към магистрат и това е проблем.

"На фигурата на правния прокурор и липсва тази директна легитимация и сянката на съмнение пада върху всяко действие на прокуратурата. Имаме парадокслана ситуация, в която фигурата на главния обвинител е обвиняема", коментира той.

Социалният антрополог е на мнение, че срещата на шефа на "Овергаз" Сашо Дончев с главния прокурор, за която е посредничил Георги Гергов и това му коства мястото в Изпълнителното бюро на БСП, показва, че обществото е в капана на това да се установи истината.

Културният антрополог проф. Ивайло Дичев посочи, че на скандала трябва да се сложи точка и това може да стане, след като Висшият съдебен съвет направи проверка и установи фактите. "Една от целите на политиците е да се измести вниманието от увеличението на цената на газа. Нашата общество е непрекъснато разкъсвано от "единият каза това, другият каза онова", коментира проф. Дичев и добави, че няма кой да сложи точка на този пинг-понг.

"Тези над него, които са независими, за тях трябва да говорим. Има безконтролност на тази власт и серия от фигури, които будят невероятно съмнение", отбеляза проф. Дичев.