Френската левица и десница призоваха за подкрепа към Макрон

Първият тур сбъдна прогнозите, че традиционните левица и десница ще останат извън финала на битката за Елисейския дворец

Изключително оспорвана надпревара на първия тур на президентските избори във Франция. Нощ, изпълнена с политически послания и с много неизвестни заради много близките резултати на първите четирима кандидати, съобщават от БНТ. След победата Еманюел Макрон заяви, че той е надежда за Франция и за Европа. Марин льо Пен пък посочи, че резултатът ѝ на тези избори е исторически за нейната формация и според нея сега пред Франция има два пътя - или на свободно преминаване на границите на терористи, или на изцяло охранявани граници. Изборите за Франция са важни и за ЕС.

След като станаха ясни резултатите от изборите, кандидатите на левица и на десницата призоваха своите привърженици да подкрепят Макрон на втория тур.

В щаба на центриста Еманюел Макрон посрещнаха с радост новината, че печели първия тур на вота. А той самият определи резултата като обръщане на страницата на политическия живот във Франция.

Еманюел Макрон, независим кандидат-президент: "След две седмици, аз искам да съм вашия президент. Президент на всички хора във Франция. Президентът на патриотите, срещу заплахата на националистите."

Хората на крайно дясната Марин Льо Пен също празнуваха, макар и малко разочаровани, че тя отива втора на балотажа. Шефът на предизборната й кампания заяви, че вотът на 7 май се превръща в референдум за глобализацията. Тя самата заяви, че е кандидат на народа и обеща на французите да ги освободи от елитите.

Марин льо Пен, кандидат-президент на "Национален фронт": "Първият етап, който трябва да отведе французите в Елисейския дворец ,е преодолян. Този резултат е исторически. Отсега нататък върху мен пада огромна отговорност за защита на френската нация, на нейното единство, сигурност, култура, просперитет и независимост."

Първият тур сбъдна прогнозите на анализаторите, че традиционните левица и десница ще останат извън финала на битката за Елисейския дворец. Консерваторът Франсоа Фийон и кандидатът на френските социалисти Беноа Амон призоваха за подкрепа на Еманюел Макрон на втория тур.

Франсоа Фийон, кандидат-президент на републиканците: "Уверявам ви, че екстремизмът ще донесе само нещастие и разделение на Франция. Няма друг избор освен да се гласува срещу крайната десница и аз ще подкрепя Еманюел Макрон. Смятам за свое задължение да ви призова да обмислите кое е по-добро за страната и вашите деца. "

Беноа Амон, кандидат-президент на Социалистическа партия: "Призовавам да се борим възможно най-силно с крайната десница, като гласуваме за Еманюел Макрон, въпреки че той не принадлежи на левицата и няма желание да я представлява. Правя ясна разлика между политически съперник и враг на републиката."

Фийон отново разкритикува идеите на льо Пен за излизане от Евросъюза и заяви, че икономическите й мерки ще докарат Франция до фалит. Амон определи неуспеха като исторически. Според него елиминирането на левицата от крайната десница е знак за морално поражение, но левицата не е мъртва и ще бъде възродена. Крайно левият Жан Люк Меланшон заяви, че резултатът от вота не е този, който са очаквали и че ще се допитат до привържениците си кого да подкрепят.

Жан-Люк Меланшон, кандидат-президент на крайната левица: "Време е за вас, младите, да поемете задачата и факлата, от там до където ги оставям. Хайде, ние сме Франция, сега и завинаги."

Веднага след обявяването на резултатите протестиращи се събраха тук на площада на Бастилията, недоволни, че Марин льо Пен се е класирала на балотажа. Стигна се до сблъсъци с полицията.