Министерството на енергетиката взима мерки за плащане на всички забавени концесии

Политика

24-04-2017, 11:29

Снимка:

пресцентър МЕ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министерство на енергетиката: Без електрозахранване са 295 населени места в страната

Вземанията ще бъдат предявени до края на тази седмица

Министерството на енергетиката е започнало да събира забавени плащания по концесионните си договори, съобщават от пресцентъра.

Служебният министър е разпоредил до края на мандата на служебното правителство министерството да бъдат предявени всички забавени вземания по концесионни договори. Редица компании вече са започнали доброволно да плащат дължимите суми, налице е значителна оптимизация на концесионната дейност и подобряване на финансовата дисциплина, посочват от министерството.

Събираемостта на концесионните такси през първото тримесечие на 2017 г. е с над 23 на сто по-висока в сравнение със същия период на миналата година. Към 31 март постъпленията от концесии са 28 млрд. лв при утвърдени в Закона за държавния бюджет за цялата година 34 млрд. лв. От начислени лихви и неустойки по концесионни договори са събрани 1,2 млрд. лв.

Обезпечени са вземанията по всички концесии за твърди горива. Концесионните договори за метални и индустриални полезни изкопаеми се изпълняват своевременно. Закъснения са отчетени при плащания по договорите за добив на въглища, строителни и скалнооблицовъчни материали, за което са предприети действия.

Министерството на енергетиката контролира над 500 концесионни договора, уточняват от пресцентъра.