Макрон и Льо Пен отиват на втори тур

Еманюел Макрон печели първия тур на вота във Франция с 23,75%

Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен печелят първия тур от президентските избори, съобщават световните агенции. Двамата кандидати предстои да се изправят един срещу друг на втори тур на 7 май.

Еманюел Макрон получава 23,75 на сто от гласовете на първия тур. Това сочат окончателните резултати, съобщени от френското министерство на вътрешните работи, предаде Ройтерс. Макрон бе поздравен от президента на Франция Франсоа Оланд, от редица европейски политици, както от негови политически привърженици и противници.

За водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен са гласували 21,53 на сто от избирателите. Марин Льо Пен нарече стигането си до втори тур „исторически резултат” и „акт на френската гордост”. За цялата история на „Националния фронт” тя достигна най-голям брой гласове.

Трети е консерваторът Франсоа Фийон с 19,91 процента, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,64 на сто, се казва в съобщението на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

Същевременно сблъсъци станаха снощи в Париж между неколкостотин демонстранти, представящи се за антифашисти, и полицията. Двама души бяха ранени и трима – арестувани. На площад „Бастилия“ протестиращи младежи, някои маскирани и облечени в черно, замеряха полицаите с бутилки и фишеци.

По призива за „нощ на барикадите“, отправен от движения, представящи се за антифашистки, около 300 души се събраха на протест след обявяването на прогнозните резултати от първия тур на изборите. Организатор на проявата поиска всички да протестират „и срещу Марин, и срещу Макрон“.