Започва Европейската имунизационна седмица

По време на ЕИС ECDC ще публикува разнообразни материали по разпространението на морбили и рубеола през 2016 г. в региона

В рамките на дните от 24 до 30 април  ще се проведе Европейската имунизационна седмица (ЕИС) , съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. Седмица се отбелязва в страните членки от ЕС от 2006 г. като израз на последователната европейска политика за превенция чрез ваксинация. В рамките на дните от 24 до 30 април.

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) се присъединява към инициативата на ЕИС за повишаване на имунизационния обхват с ваксини включени в имунизационния календар на Р България и обръща внимание върху необходимостта за поддържане на висок имунизационен обхват с ваксини срещу морбили, рубеола, паротит, полиомиелит, дифтерия, коклюш, тетанус, хепатит Б, пневмококови инфекции и инфекции причинаявани от хемофилус инфл. тип б и др.

Европейският център по превенция и контрол на болестите (ECDC) подкрепя водената от Европейското бюро на Световната здравна организация( СЗО) кампания на Европейската имунизационна седмица, като представя научни доказателства отнасящи се до имунизациите.

По време на ЕИС ECDC ще публикува разнообразни материали по разпространението на морбили и рубеола през 2016 г. в региона, както и данни за напредъка в постигането на елиминация на тези ВПБ. Полезни материали за подхода към групи от обществото, които не са уверени в ползата от ваксинациите и се колебаят да ги прилагат при близките си или за себе си, както и други материали по темата за ваксинациите, могат да бъдат намерени на интернет страницата на ECDC