Ева Майдел поведе Голямото българско хоро в Брюксел

Инициатор за Голямото хоро е Кристалина Георгиева

Евродепутатът Ева Майдел поведе Голямото българско хоро, което за пети път се извива в Брюксел. Начело на хорото е ансамбъл Златна Тракия, който представя страната ни на 11-тото издание на фестивала Balkan Festival, представящ културата на Югоизточна България.

Стотици българи, жители и гости на белгийската столица се хванаха на хорото под звуците на музиката на народния оркестър към Община Хасково. Преди официалния старт на Голямото хоро Ева Майдел приветства всички присъстващи. „Благодаря ви за духа, който пренасяме за пета поредна година тук, на Големия площад в Брюксел. Благодаря ви за енергията, за слънцето, за любовта към българските традиции и култура, които ще пренесем тук, в сърцето на Европа“, каза евродепутатът.

По думите ѝ тази година хорото е специално, защото за първи път се провежда под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. „Той казва, че нашето голямо хоро за него олицетворява и прилича на знамето на ЕС, на единството, на звездите, хванати за ръце заедно“, допълни Ева Майдел. Тя отбеляза, че в 18.00 часа на едно от знаковите места в Брюксел – Манекен Пис ще бъде облечен в българска носия.Голямото хоро в Брюксел днес е с участието на хасковските състави „Златна Тракия“ и народния оркестър на общината.

През 2017 г. организатор на проявата, която се провежда за пета поредна година, е евродепутатът Ева Майдел, а партньори са представителствата на Европейската комисия и Европейския парламент. Хорото е днес на централния площад в Брюксел Гран Плас.