Наистина ли липсваме на кучетата ни, когато ни няма?

Животните наистина страдат за своите стопани – повече, отколкото за който и да е друг

Всеки, който има куче, знае колко трудно е понякога да го остави вкъщи само. То иска да дойде с нас, гледа тъжно, когато осъзнае, че няма да ни прави компания и т.н., пише obekti.bg. Но наистина ли им липсваме или животинчетата просто искат да изследват света навън? Най-новият епизод на BrainCraft ще се опита да отговори на този въпрос. Той ни демонстрира невронаучни доказателства, които показват, че наистина липсваме на кучетата. Точно, както винаги сме се надявали.

Ванеса, създадетелката на BrainCraft, описва едно интересно и скорошно проучване, в което учените карат куче да стои неподвижно в машина за ядрено-магнитен резонанс. По този начин те успяват да изследват мозъчната му дейност. По време на проучването екипът открива, че кучетата наистина разбират това, което собствениците им казват. Той обаче проверява и дали им липсваме, като излагат кучето на пет различни миризми – неговата собствена, на познато и непознато куче и на познат и непознат човек.

Когато кучето подушва миризмата на познат човек, част от базалните ганглии на мозъка (регион, асоцииращ се с позитивни очаквания и награди) се възбуждат. Друго изследване изучава начина, по който кучетата се държат с хора, които познават в различна степен – техният собственик, непознат тип и познат човек. Те откриват, че животните наистина страдат за своите стопани – повече, отколкото за който и да е друг – и ще чакат за вратата, докато се върнат вкъщи.

 Въпреки че все още не е ясно дали кучетата осъзнават продължителността на времето, в което са оставени сами, учените предполагат, че те ще посрещнат стопанина си с много по-голяма радост, ако са били сами 2 часа, а не 30 минути да речем. Между 2 и 4 часа обаче не се наблюдава съществена разлика.

Това, което знаем със сигурност обаче е, че кучетата обработват изображенията по-бързо от нашите собствени очи. Изгледайте по-горния клип и вижте какво всъщност правят кучетата, докато ви няма вкъщи.