ЕС временно преустановява преговорите за присъединяване на Турция

Германският външен министър е против вземането на "преждевременни решения"

Европейският съюз възнамерява да преустанови временно преговорите за присъединяване на Турция след референдума за внасяне на поправки в турската конституция. Това съобщи днес в. „Велт“, като се позовава на дипломатически източници, предава ТАСС, цитиран от БТА.

„Тази тема ще бъде на дневен ред на среща на външните министри от ЕС в края на следващата седмица в Малта (28-29 април). Ръководителите на външните министерства ще призоват Европейската комисия да обмисли дали Анкара не е нарушила основните линии на преговорите за присъединяване и съответно не е ли нужно временно те да бъдат спрени“, пише немското издание.

Според цитираната информация Еврокомисията скоро ще препоръча преговорите с Анкара да бъдат преустановени за неопределено време „заради сериозно и продължително нарушаване на свободата, демокрацията и правата на човека“ в Турция.

Същевременно германският външен министър Зигмар Габриел се изказа против вземането на „преждевременни решения“ и прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз. „След това историческо гласуване в Турция ще ни се наложи отново търпеливо да съберем нишките на диалога в едно“, заяви Габриел в публикувано днес интервю за в. „Райнише пост“. Министърът посочи, че има редица теми, които трябва да се обсъдят с Турция – от ареста на журналиста от „Велт“ Дениз Юджел до операциите в Сирия. В крайна сметка обаче Турция сама трябва да реши дали желае да се отдалечи още повече от ЕС, подчерта той.

На 16 април 51,3 процента от турците гласуваха за изменения в конституцията, включително за въвеждане на президентска форма на управление, вместо парламентарна, което ще концентрира още по-голяма власт в ръцете на държавния глава Реджеп Ердоган.