Добрев: Правителството да отпусне спешно 2 млн. лв. за Хасково

Въпросът е, откъде дойде уранът във водата? Вярвам, че има институции, които ще стигнат до истината и виновните ще бъдат наказани

Служебното правителство спешно още следващата сряда да излезе с постановление за отпускане на около 2 млн. лв. на общината в Хасково, за да започнат по най-бързия начин нови сондажи, възстановяване на водопроводите и други дейности. Това призова от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, избран от хасковската листа.

Това, по думите му, е необходимо, за да може проблемът с водата в града да бъде решен възможно най-бързо. Добрев се обърна и към "БСП за България" да го подкрепи с мотива, че служебният кабинет е назначен от президента Румен Радев, зад когото левицата застана.


Добрев обясни, че директорът на ВиК - Хасково, е предложил дублиране на четири броя кладенци с 40 литра очакван дебит на водата за около 500 хил. лв., подмяна  на съществуващ водопровод с нов с дължина 1735 м за около 700 хил. лв., нови сондажи и други необходими мерки, за да може въпросът за водоснабдяването в града да се реши окончателно.


Депутатът обобщи, че днешното изслушване в парламента е било опит трибуната на НС да се превърне в народен съд. Вярвам, че има институции, които ще стигнат до истината и виновните ще бъдат наказани, убеден е Делян Добрев.


Въпросът е откъде дойде уранът във водата, коментира той и направи ретроспекция на уранодобива у нас, припомняйки, че е започнал през 1946 г. в Бухово край София.
И въпреки че през 1992 г. има решение на МС за прекратяване на уранодобива, през 2007 и 2014 г. темата е била поставена за дебат с мотива, че чужди компании искат отново да разработят находищата и има възраждане на ядрената енергетика. Слава богу, че това не се случи, заключи Делян Добрев.