Камен Костадинов от ДПС напуска Народното събрание

ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции от рода на 15/15 или в случая 9/ 9

Депутатът от ДПС Камен Костадинов обяви, че напуска 44-ото Народно събрание.
Това мое решение е продиктувано от следните съображения - във Велико Търново и в Бургас, и в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип или феноменът 15-15", обясни Костадинов пред журналисти в парламента.
Той посочи, че не приема това като воля на избирателите, а като случайност и грешка, която се появява. Водачът на листата има, освен привилегията да бъде водач, и отговорността за поведението на хората в съответните листи, смятам, че и отговорността, и примерът се дават лично, заяви Костадинов. С този акт искам да дам модел на поведение, да покажа, че политика не се прави само в парламента и че сме част от съответните партии и представляваме колективна роля, отбеляза той.
Камен Костадинов уточни, че остава в политиката и в ръководството на ДПС.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че и той, и колегите му уважават и високо оценяват решението на Камен Костадинов. Политическите партии са обществени организации, създадени на доброволен принцип от хора с общи интереси , обща идеология и общи цели, а членството в партията е доброволно. Всички членуващи в партията, в обществената организация създават общи правила и ги спазват. Неспазването на правилата автоматично изключва персоната от организацията, отбеляза Карадайъ. Като всяка партия, ДПС има правила, чието спазване е основно задължение на доброволно членуващите в партията, дейността се ръководи според устава и решенията на съответните партийни органи, подчерта Карадайъ.
Той каза, че ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции от рода на 15/15 или в случая 9/ 9. По думите му Ангел Исаев е декларирал, че няма да реализира мандат на базата на този феномен. За съжаление той реши да реализира мандат не по правилата, коментира Карадайъ. В този случай ще имаме и законодателна инициатива за решаването на този въпрос, допълни той.