Кралев: Някои хора се страхуват да не се върна като министър на спорта и взимат мерки

Българската федерация по шахмат дължи на ММС 381 386 лв, с лихва до момента от 94 718 лв, т.е общо 476 105 лв., от които просрочени 79 352 лв.

Министърът на младежта и спорта от Кабинета "Борисов-2" Красен Кралев разясни за пореден път ситуацията с базите на ЦСКА и Веселин Топалов.

Ще обясня много внимателно какъв е интереса на Веселин Топалов и на Федерацията по шахмат. Бих нарекъл изнесения от тях материал като донос облечен в правна терминология за да изглежда достоверен, коментира Кралев в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви.

Казусът ЦСКА е многократно обсъждан. Ако бъда изправен в същата ситуация, пак бих следвал стъпките една по една. Няма нанесена щета на държавата по този казус. За тези 13 млн. взимания на НАП, които трябваше да бъдат взети от фалиралото дружество, стоят обезпечения. Всеки може да направи справка в търговския регистър, публикувана от синдика. Ако имаше какво да притеснява НАП, те нямаше да чакат "грамотния по правна терминология" Топалов да реагира по темата.

Вторият казус, да защитя държавния интерес, което винаги съм правил, трябваше договорът да бъде прекратен. Има изришна разпоредба в правилника за прилагане на закона за физическото възпитание и спорт, където ясно е казано: Лице, което е в процедура по обявяване в несъстоятелност, не може да бъде наемател на имоти, които са публична държавна собственост. В т. 37 от договора с ПФК ЦСКА е предвидено, че при нарушение по тази клауза, Министерството не само може, но е длъжно да прекрати незабавно договора. Т.е. през цялото време, това което се е случвало е, че аз и екипът ми сме защитавали държавния интерес.

Третият нонсенс е - ние дължим на Община София 926 хил. лв. за такса смет и данък сгради, респективно фалиралото дружество ЦСКА ги дължи на Министерството на младежта и спорта. Първоначално то беше включено в списъка на кредиторите, последствие бяхме изключени с мотив на СГС, в който се казва, че ако Министерството иска да си предяви исканията за взимания, трябва да се прекрати договора. Това категорично беше начина по който трябваше да се разавият взаимоотношенията. Разтрогването на договора беше вменено от решението на съда. Девет месеца казусът беше затворен. Всичко беше ясно и нещата се успокоиха, коментира Кралев.

"За да е ясно, защо шахматистът Топалов се интересува от базите на футболния ЦСКА и пусна този сигнал срещу мен в този момент: Българската федерация по шахмат дължи на ММС 381 386 лв, с лихва до момента от 94 718 лв, т.е общо 476 105 лв., от които просрочени 79 352 лв. Това са неправомерно изразходени от федерацията суми, които подлежат на възстановяване. До момента не са платили нито лев. Предстои отнемане на лиценза им. Знаят, че с мен преговори за замитане на нарушенията и задълженията не могат да се водят. Доносът има за цел да предотврати евентуалното ми избиране за втори мандат като министър на младежта и спорта", допълни Кралев.

Той обяви, че още не е ясно дали ще стане за втори път министър на спорта. Кралев припомни, че в момента текат преговори между ГЕРБ и Патриотите за съставяне на правителство.

Видео от участието ми в Лице в лице на bTV. С Цветанка Ризова разговаряхме отново за ситуацията с базите на ЦСКА и неоснователните претенции на Веселин Топалов.

Публикувахте от Krassen Kralev в 20 април 2017 г.