Илияна Йотова: Бъдещето на европейския проект е в ръцете на младите хора

Животът

20-04-2017, 17:32

Снимка:

ПУ „Паисий Хилендарски“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Илияна Йотова – гост на научна конференция в ПУ Паисий Хилендарски

Преди 60 години създателите на ЕС наричат този проект една голяма и красива идея, на общите ценности за укрепване на мира и свободата

„Бъдещето на европейския проект е в ръцете на младите хора“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на научна конференция в ПУ „Паисий Хилендарски“. Повече от три часа студенти и докторанти с голям интерес задаваха въпроси на вицепрезидента за успехите и предизвикателствата пред България през 10-годишнито членство на страната в ЕС. 

„Преди 60 години създателите на ЕС наричат този проект една голяма и красива идея, на общите ценности за укрепване на мира и свободата. Преминавайки от криза в криза, днес сме на път да загубим ценностите, които ни обединяват. В младите хора е надеждата да се борят и да променят Европа“, каза вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова от тях се очаква да развиват европейския проект. Вицепрезидентът се обърна към студентите и докторантите с посланието да имат смелостта да говорят по теми като икономика, инвестиции, правосъдие, миграция.

По време на конференцията бяха обсъдени ключови теми като бежанската криза, сигурността на Европа, активната политика на България в ЕС.

Членството на България в Европейския съюз е най-голямото политическо постижение на България и за 10 години буквално всичко се промени. Ние извървяхме огромен път и като общество, и като политическо система, и като икономика“, това заяви Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ по време на научна конференция „10 години България в Европейския съюз – успехи и предизвикателства“. Той поздрави от името на кмета на Пловдив Иван Тотев участниците във форума, сред които - вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов, Заместник-областният управител Владимир Петров,  много студенти и преподаватели от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където се проведе срещата.

Какви са ползите от членството на България в ЕС – усвояването на кохезионните фондове и европейската солидарност, възможностите, които се предлагат – от търговията на най-големия пазар до свободата, която всеки един от нас има да работи, учи и пътува, бяха сред темите на разговорите.

 „През 1987-88г. българската икономика е около 20 млрд. долара. През 1997г., когато страната ни започна процеса по евроинтеграция и членство в НАТО, е 10 млрд. долара. Миналата година за първи път българската икономика достигна 50 млрд. долара“, посочи Стефан Стоянов. Той не пропусна да отбележи, че жизненият стандарт, минималната и средната работни заплати, пенсиите са се покачили в пъти. „Конкурентостта на икономиката е значително по-висока, а безработицата е безпрецедентно ниска. В Пловдив за миналата година отчетохме 3%“, заключи той.