Красен Кралев: Важно е първо да определим целите на българския спорт

На първо място е здравето на българите, категоричен е той

Днес в "Ники Кънчев Шоу" по "Дарик радио" гостува Красен Кралев. Бившият министър на младежта и спорта в последното правителство на Бойко Борисов подчерта, че живо се интересува какво ще стане с образователната система, защото промените в спорта са изцяло зависими от това какво ще се случи с образованието. "Мисля, че ГЕРБ е единствената партия, която си даде сметка за това и предприе радикален ход. Без да обръщаме внимание на децата си, на учениците, няма как да очакваме успехи в елитния спорт", категоричен е Кралев.

"Не е леко да си министър на спорта. Хареса ми. То си личи, че си обичам работата. Аз обичам много спорта, целият ми живот е бил свързан със спорта", отбеляза Кралев, припомняйки, че е тренирал лека атлетика и вече 30 години рекордът му на полумаратон стои непобеден. "Щастлив съм от работата си в министерството, защото винаги през целия си съзнателен живот съм се докосвал до проблемите на спортистите. Връзката с тях не се прави от официалната трибуна, а се прави като влезеш в съблекалните, когато те тренират и се готвят. Няма как да можеш управляваш, да си адекватен на потребностите на елитните спортисти, ако не си в постоянен контакт с тях", допълни Кралев.

"По време на социализма основната философия на спорта бешe концентрирана в печелене на медали на големи състезания, за да може да се докаже превъзходството на едната система над другата. Държавата даваше огромни средства в тази посока. 36 години една партия управлява в условията на диктатура. Е, то ако нямаше такива резултати, срам за управлението. Виждате сега динамиката на управление - партии, правителства се сменят много често и няма една доктрина, обща идея, как да се развива спорта и в коя посока. И затова страдаме, ние не знаем накъде отиваме и каква ни е целта. Медали ли искаме или здрава нация? Децата ли са ни по-важни или медалите? Каква е цената на всеки един от тези медали? Докато не си отговорим на тези въпроси ясно и категорично, ще има лутане. Нашето виждане, моето и на ГЕРБ, е, че ако искаме да имаме успехи, първо трябва да обърнем внимание на здравето на нашите деца. Оттам почва всичко. В целия свят, във всяка една държава, която провежда такава политика в областта на спорта, има успехи. Ние забравихме основата на пирамидата. Тя не може да бъде обърната с върха надолу.", каза Кралев, отбелязвайки отново необходимостта от реформа в сферата на образованието, касаеща часовете по физическо, които продължават да са подценявани.