Служители на ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет във Враца - bulgaria.utre.bg
Alternative Media Group

Служители на ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет във Враца

20 април 2017, 15:06 | Мила Иванова
  • Снимка:
    Пресцентър МВР

Операцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала в района на Враца и Вършец.
С.И., Р.Р., С.М., Д.М. и Д.П. са задържани на 17 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Четирима от тях са задържани във Враца, а петият – на летище София, при опит да напусне страната. Операцията е пореден резултат от наложената политика на ГДБОП и СП за противодействие на местни престъпни структури, тероризиращи значителна част от населението в отделни региони чрез всяване на страх. Подобни действия бяха предприети срещу престъпни групи в с. Галиче, Сливен, Разград.
Според събраните до момента доказателства 5-членната група във Враца е действала от януари 2009 г. Предоставяла е кредити, предимно неголеми суми с високи лихви на малоимотни хора от града и околността, като спрямо нередовните платци е прилагала силови действия. Освен със заплахи и физическо насилие, участниците в групата често „стимулирали“ длъжниците да възстановят взетото и лихвите с палежи на имоти и автомобили.
До момента не е известен броят на пострадалите от групата. Над 10 от тях вече са дали обяснения пред разследващите, в т.ч. пред съдия. При извършените претърсвания и изземвания са събрани достатъчно доказателства за престъпната дейност на групата. Р. Р. е многократно осъждан и лишаван от свобода. От петимата задържани единствено Д.П. до момента е бил с чисто съдебно минало.
С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 20 април 2017 г., в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на всеки от тях.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета