Радев: Въоръжените ни сили се намират в преломен момент от развитието си

Общество

20-04-2017, 14:45

Снимка:

president.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радев: Ще paбoтим ĸoнcтpyĸтивнo c ĸaбинeтa "Бopиcoв"

Като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2 процента разходи за отбрана от БВП

 „Въоръжените сили на България се намират в преломен момент от развитието си. В резултат на политическа недалновидност дълги години, на системно недофинансиране и кампанийност, последният доклад на Министерството на отбраната за състоянието на отбраната и Въоръжените сили е ясен и безпристрастен“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който участва в тържественото отбелязване на 105-годишнината от създаването на Военната академия “Георги Стойков Раковски”.

Румен Радев припомни констатациите, че Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. „Причините са до болка познати - липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав“, посочи президентът Радев.

Румен Радев отбеляза, че за преодоляването на негативните тенденции държавното ръководство предприема мерки, като открои приетите важни проекти за инвестиционни разходи и гарантираното им финансиране. „Като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2 процента разходи за отбрана от БВП, 20 процента от които да бъдат за инвестиции“, категоричен бе президентът Радев, който се обърна към офицерите от Българската армия с думите „На вас се пада огромната отговорност и привилегия, в следващите години да превърнете тези средства в бойни способности”.

„Военната академия е мястото, което дава културата за съвместно мислене и съвместно действие. И аз се надявам, че вие използвате тези възможности по най-добрия начин. Мнозина от вас с напускането на Академията ще поемат реално командване. Вашите подчинени ще очакват от вас от ден първи не само да ги командвате, но и да ги ръководите като истински лидери“, каза още президентът.

По повод патронния празник държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили удостои Военна академия “Георги Стойков Раковски” с Почетен знак на президента на Република България, който беше приет от началника на учебното заведение генерал-майор Груди Ангелов.

По-рано през деня Румен Радев поднесе венец пред паметника на големия български революционер в двора на Академията.