Българска фирма засечена в неуспешни схеми за банкови измами - bulgaria.utre.bg
Alternative Media Group

Българска фирма засечена в неуспешни схеми за банкови измами

20 април 2017, 13:37 | Bulgariautre
  • Снимка:
    pixabay.com

ДАНС по следите на българска фирма, която прави неуспешни опити за измами в особено големи размери в търговски банки в страната

Експерти от ДАНС по превенция на финансовите злоупотреби в страната са засекли варненска фирма и вече работят по случая, съобщава наш източник. В измамната схема участва българска фирма от град Варна, с управител лицето А.Н. и едноличен собственик на капитала – гражданин от Русия.

На територията на страната са засечени от българските служби опити за прилагане на крупна схема за измама чрез използването на фалшиви документи пред банкови служители. 

Схемата е проста и представлява изпращането на писма до банки с искане да се заверят конкретни банкови сметки на варненска фирма с голяма сума в евро. В допълнение се представят и фалшиви документи между чуждестранна офшорна компания и българско ЕООД.

Измамниците предоставяли и фалшиви копия на Swift съобщения, които били уж от чуждестранна банка за извършен превод. Уловката тук е, че копието не е в официално приетия между банките стандарт за размяна на подобна информация и не съдържа всички задължителни реквизити на Swift съобщенията.

Съответно в банките, не са постъпвали истински Swift съобщения от чуждестранната банка с посочени детайли.

Подобни схеми за измами се прилагат често и в други държави от ЕС. При тях се предоставя подвеждаща информация и се изисква плащане при несъществуващи условия, като често се използват съмнителни дружества, регистрирани във високорискови страни, включително и в България, с управители и собственици с нисък статус в обществото.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета