Русия блокира в ООН текст, осъждащ Северна Корея

Миналия месец Съветът твърдо осъди с консенсус поредица от ракетни пускове в КНДР

Русия блокира в сряда внесено от САЩ предложение Съветът за сигурност на ООН да осъди последния ракетен пуск на Северна Корея, при все че текстът бе подкрепен от Китай - съюзник на Пхенян, съобщиха от CBS News.

Американският проект съдържаше искане Пхенян да се въздържа от нови опити с ядрени заряди или балистични ракети след несполучливото изстрелване на ракета в неделя. Според дипломати от Съвета Москва е искала да допълни текста с части от предходна декларация, сочещи по-специално, че е необходимо да се стигне до решение чрез диалог.

Ред дипломати, пожелали анонимност, признаха, че са изненадани от решението на Русия да блокира текст, подкрепен от Пекин - обичайния дипломатически чадър на Севера в механизма на ООН. В блокирания проект членовете на Съвета изразяваха "безгранична тревога" от "твърде дестабилизиращото поведение" на Северна Корея и отново заплашваха със "съществени мерки" срещу комунистическия режим.

След седмица участниците на Съветът на ООН ще обсъдят ситуацията около Северна Корея под председателството на първия дипломат на САЩ Рекс Тилърсън. Междувременно постоянният представител на САЩ и ротационен председател на Съвета за сигурност Ники Хейли заяви пред репортери, че Вашингтон не търси конфликт със Северна Корея, и призова Пхенян да не дава повод за започването му. "Топката е в тяхното поле", каза тя.

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди вчера Северна Корея да не подлага на изпитание решителността на въоръжените сили на САЩ, които по думите му ще дадат "смазващ" отговор на всяко нападение. Той нарече Пхенян "най-опасната и неотложна заплаха в региона".