Тръмп и Ердоган ще се срещнат през май

Тръмп беше първият световен лидер, поздравил Ердоган за победата на референдума

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне със своя американски колега Доналд Тръмп през май, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщават от ABC News, позовавайки се на AFP.

„Ще определим дата за среща на двамата президенти през май, преди срещата на върха на НАТО, както беше потвърдено преди това от лидерите“, каза Чавушоглу в Анкара. Срещата на Алианса ще се състои в края на май в Брюксел и Тръмп вече потвърди, че ще присъства на нея. В изказването си министърът не уточни дали двустранната среща ще е в рамките на визитата в Брюксел, или ще се осъществи отделно.

Чавушоглу допълни също, че по време на своя телефонен разговор двамата лидери са изразили общо желание да се срещнат във Вашингтон, „за да подобрят двустранните отношения“.

Турция се надява, че при администрацията на Тръмп отношенията между двете членки на НАТО ще се подобрят, след като достигнаха значителен спад при Барак Обама, благодарение на разногласия по редица теми като Сирия и искането за екстрадиране на проповедника Фетхулах Гюлен, сочен за организатор на неуспешния опит за преврат в Турция от лятото на миналата година.

Миналия месец американският държавен секретар Рекс Тилърсън беше на визита в Анкара. Там той разговаря с турските лидери, като основна тема на срещата беше конфликтът в Сирия. Основните разногласия между Вашингтон и Анкара се появиха, заради американската подкрепа за кюрдските милиции в Сирия, които според турската страна са клон на Кюрдската работническа партия.