СЗО с огромен напредък в борбата с тропическите болести

През 2015 г. 1 милиард души са били лекувани срещу една от въпросните болести

Безпрецедентен напредък в борбата с редки тропически болести, които засягат над 1 милиард души на планетата, най-вече в Африка и Азия, е постигнат през последните няколко години, съобщи Световната здравна организация (СЗО), съобщават от Guardian. Това се казва в 4-ия й доклад за тези болести.

"Регистриран е рекорден напредък в борбата с африканската сънна болест и лимфатичната филариоза, известна също като елефантиаза", заяви генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан.

Бил Гейтс, съоснователят на компанията "Майкрософт" и щедър дарител в полза на борбата с тропическите болести, допълни, че са направени много неща в тази насока и е постигнат впечатляващ напредък.

Тези редки болести, наречени също пренебрегнати тропически болести, са общо 19. От тях са засегнати стотици милиони души в бидонвилите и бедните райони на планетата.

Докладът за 2017 г. на СЗО разкрива, че през 2015 г. 1 милиард души са били лекувани срещу една от въпросните болести. 556 милиони души са били подложени на превантивно лечение срещу лимфатична филариоза (елефантиаза). Става въпрос за инфекция, която се предава от комари и предизвиква анормално издуване на крайниците и гениталиите. Лекувани са били също 62 процента от засегнатите от онхоцеркоза, известна също като речна слепота, т.е. над 114 милиона души. Болестта предизвиква силни сърбежи и очни увреждания, които водят до слепота.

Случаите на африканска трипанозомоза (сънна болест) са били едва 3000 през 2015 г., т.е. далеч по-малко в сравнение с тези през 1999 г. - 37 000. Болестта е смъртоносна, когато не е идентифицирана навреме и не е приложена бърза терапия.

Болестта трахома - главната инфекциозна причина за слепота в света, вече не е проблем за общественото здравеопазване в три страни - Оман, Мароко и Мексико, поясни СЗО. 185 000 пациенти, засегнати от трахома, са били оперирани, а над 56 милиона души са били лекувани с антибиотици. Що се отнася до бяса, е имало едва 12 смъртни случая в резултат на тази инфекциозна болест през 2015 г.