ПАСЕ: Връщането на смъртното наказание е несъвместимо с членството в Съвета на Европа

Съветът на Европа предупреди днес Анкара, че ако в Турция бъде върнато смъртното наказание, ще бъде изключена от международната организация

Връщането на смъртното наказание е несъвместимо с членството в Съвета на Европа, се посочва в съобщение на организацията по повод турския конституционен референдум. Президентът Реджеп Ердоган обмисля свикването на референдум за смъртното наказание, отбелязва в съобщението главният докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) по въпросите за премахването на смъртните присъди.
Докладчикът отбелязва, че засега смъртни присъди не се изпълняват в нито една от 47-те държави от Съвета на Европа. Той допълва, че това е основен принцип на организацията.
ПАСЕ спомогна смъртното наказание да не се прилага в Европа с налагането на мораториум и с поемането на обещание за отпадането му като условие за членство в организацията. ПАСЕ няма да приеме никакво отстъпление от това. Ердоган трябва да не се заблуждава - връщането на смъртното наказание просто ще бъде несъвместимо с членството на Турция в Съвета на Европа, се допълва в позицията.