Тереза Мей: Втори референдум за членството няма да има

Предсрочните избори във Великобритания ще осигурят стабилност и ще засилят позицията на страната в преговорите с ЕС

Кампанията за едни редовни избори през 2020 г. би съвпаднала с ключов етап от излизането на страната от Европейския съюз, се аргументира тя в интервю за Би Би Си. Тереза Мей изрази увереност, че предсрочният вот отговаря на националните интереси на Великобритания.
Очаква се страната да напусне ЕС през март 2019 г., отбелязва Ройтерс. Предсрочните избори през юни означават, че британците ще гласуват отново през 2022 г., което ще осигури на премиера повече пространство за маневри в преговорите със съюза.


Втори референдум за членството на Великобритания в ЕС няма да има, даде да се разбере Тереза Мей пред Би Би Си, цитирана от БТА. Тя изрази увереност, че преговорите със съюза за Брекзита може да бъдат завършени в предвидения срок от две години.


Вчера Мей изненадващо призова за свикване на предсрочни избори на 8 юни. Днес Камарата на общините ще се произнесе по нейното искане. Очаква се долната камара на британския парламент да го одобри безпроблемно.


За свикване на изборите Мей се нуждае от подкрепата на две трети от членовете на Камарата на общините. Консерваторите и лейбъристите държат общо над 80 процента от местата в долната камара на британския парламент.


По-рано Тереза Мей каза, че няма да свиква предсрочни избори. Тя изненадващо се отметна в момент, когато проучванията на общественото мнение отреждат сериозна преднина, 21 процента според два сондажа от уикенда, на консерваторите пред лейбъристите.