ДАНС: 22-ма души са с отнето право за пребиваване в България

Общество

18-04-2017, 18:58

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

БСК: Според изследване, в макроикономически план България се представя най-добре

Малко повече от 56 000 чужденци с рисков профил са проверявани

22-ма души са с отнето право за пребиваване в България, експулсирани или имат забрана да влизат в страната заради съпричастност към терористични действия, пише в отчета на службата за сигурност за миналата година.

Малко повече от 56 000 чужденци с рисков профил са проверявани от ДАНС за миналата година. "България е обект на сериозен разузнавателен интерес от държави, които възприемат Евросъюза и НАТО като заплахи за собствената си сигурност", отчитат от ДАНС.

През 2016 г. не се отчита промяна във факторите, стимулиращи миграционните процеси от Азия и Африка към Европа. В резултат макар и с намален интензитет миграционните потоци към европейския континент запазват устойчив характер. Продължава да се увеличава ресурсът, който националните  правителства  и  европейските  институции са  принудени да отделят  за  справяне  с  миграцията. Промените в  облика  на  обществата  в приемните държави вследствие големия брой мигранти са съпроводени с ръст на ксенофобията и предизвикателства за институциите, ангажирани с обществения ред и сигурност. Образователните дефицити на мигрантите и значителните културните различия с приемните общества ще продължат да създават проблеми с интеграцията и да генерират рискове за сигурността.
И звършените и  предотвратените през  периода  терористични  актове  в европейски  страни,  в  които  участват  лица  с  боен  опит  в  действащи конфликти,  илюстрират заплахата от  проникващите с  миграционния поток терористи.