Експерт: Турция стана извор на нестабилност

Божидар Димитров: Бойко Борисов има много правилна политика спрямо Турция

„Турция става извор на нестабилност и изнася нестабилност в целия регион. Най-вече защото човекът, който застава начело, има изключително его и е непредвидим в своите реакции. Неоoсманизмът става конкретна политика, а ние сме първа държава по т.нар. „ислямска дъга”, коментира председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов в ефира на Бтв.

"15 млн. имигранти, протуркска партия, която открито заявява поддръжка на политиката на Реджеп Тайип Ердоган – опасността за нас е изключително голяма", коментира също директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

И двата госта бяха на едно мнение, че още утре политическите сили в България трябва да актуализират отношението по проблема за националната сигурност. "Два са каналите, извън военния, по които Турция може да влияе – първо, неоосманистка пропаганада сред населението, и второ – икономически", посочи Симеонов. По думите на Симеонов България трябва да има и план за мобилизация.

"Относно охраната на границата – освен технически съоръжения, е нужна и жива сила. Ще убедим ЕС, че нашата граница с Турция е външна за ЕС. Трябва да ги попитаме иначе дали искат отново турците на стените на Виена", каза Димитров.

Според Божидар Димитров България неправилно е унищожила важни оръжия – ракетите SS 23, които можели да причинят 5 – 7 млн. жертви в Истанбул. „Това оръжие не беше за нападение, само за устрашаване… Не си струва за голите Кърджали да загубиш 7 млн. души в най-хубавия град”, коментира той.

По думите му Бойко Борисов има много правилна политика към Турция – внимателна, както прилага на един съсед, и в същото време – достатъчно твърда. "Изгонихме някои хора, построихме оградата", посочи Димитров.