Въвеждат знак "Произведено в България от хора с увреждания"

Идеята е на Агенцията за хората с увреждания

Знакът ще се поставя на храни, дрехи и други услуги, които са направени от хора със здравословни проблеми. Идеята е на Агенцията за хората с увреждания. Тя цели да увеличи търсенето и предлагането на тези стоки на българския пазар, съобщи БНТ.

Близо 300 хиляди са хората с увреждания у нас, които са в трудоспособна възраст. От тях работят едва 10 на сто.

Боян Игнатов е с 88% процента инвалидност заради чернодробно заболяване. Преди шест месеца бюрОто по труда в община "Младост" му помага да намери работа - оператор на машина за принтиране на щампи върху текстил.

"Малко ми беше притеснено, все пак имам ТЕЛК. Не знаех как стоят нещата. За тия шест месеца, то има и пробен период, де, но ми вдигнаха заплатата", казва той.

Боян не е единственият в шивашкото предприятие с ТЕЛК. От 34 души, половината имат увреждания.

Мариана Димитрова - управител на шивашка фирма: "Имаме си контакти с фирма, която измерва параметрите на работната среда. Следим да се спазват температура, влажност, прах, подходящ стол, допълнителни приспособления към машините".

Според управителя на фирмата при подходящи условия на труд всички работят еднакво качествено. Затова предприятието кандидатства за стикер "Производено в България от хора с увреждания".

Не всички обаче имат работодател като Мариана. За да получат желаната работа, много хора с увреждания крият, че имат здравословен проблем.

Минчо Коралски - директор Агенция за хората с увреждания: "Понякога те работят малко по-бавно, но за сметка на това много по-качествено. Парадоксът е в това, че голяма част от продукцията, която те произвеждат, заминава за чужбина. Докато в България не остава, защото тук, включително и в пазара има стигма. Някои смятат, че като е произведено от хора с увреждания или от специализирано предприятие, то е на много ниско качество, а всъщност фактите са точно обратните.

От Агенцията за хора с увреждания очакват с въвеждането на стикерите предразсъдъците на работодателите и потребителите да отпаднат. А така и произведената стока от специализираните предприятия да получи признание и на българския пазар. Етикетите ще се раздават безплатно на фирмите, които подадат заявление на сайта на агенцията.