Учениците, катастрофирали в Генуа, се прибраха у нас

Общество

18-04-2017, 06:39

Снимка:

btv.bg/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учениците от катастрофиралия автобус в Италия ще се приберат днес

Шофьорите, пострадали при инцидента все още остават в болница

Учениците, които претърпяха автобусна катастрофа край италианския град Генуа, се върнаха невредими в България тази вечер, съобщават от bTV. Родители заявиха, че децата са пътували нормално и от фирмата, която организирала пътуването, са се погрижили за тях.

По-рано през деня обаче, част от родителите се оплакаха, че пътуването след инцидента не е било добре организирано.

Шофьорите, пострадали при инцидента остават в болница. Техни колеги от транспортната фирма бяха допуснати до интензивното отделение в болница Сан Мартино в Генуа. По тяхна информация, тежкопострадалият е в съзнание, контактен е и е без опасност за живота. Ще бъде изписан след като се възстанови от направените интервенции. По-леко пострадалият шофьор е в същата болница със счупвания на крайниците.

Полицията ще предостави на Генералното ни консулство в Милано протокола за динамиката на събитията на автомагистралата край Генуа веднага след края на великденските празници. До момента няма официална информация по чия вина е възникнал инцидентът.

Според транспортната фирма, реализирала екскурзията, автобусът е бил засечен от камион. Шофьорът не е успял да го избегне и се ударил в задната част на камиона. Родители на децата обвиниха фирмата-превозвач и българското посолство в Рим за неадекватна реакция след инцидента.

"Абсолютно никой не ни е уведомил. Българският посланик би трябвало да контролира такъв инцидент и да не позволи да се случат всички останали неща. В крайна сметка тези деца би трябвало да не се налага да пътуват, а да бъдат установени в хотел, а не да пътуват 5 часа, защото те пристигнаха в 2:30 ч. местно време вечерта." - коментира Иван Димитров, баща на ученичка, пътувала в автобуса.

От туристическата агенция заявиха, че само трима родители са ги потърсили на телефона за контакт. Наложило се е да пътуват по тъмно, защото чакали епикризи на деца, откарани в болница за преглед и защото учениците настоявали да продължат екскурзията си по план.