Хамид Карзай: Атаката на САЩ е безгранична жестокост срещу афганистанския народ

Свят

17-04-2017, 16:31

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

94 бойци на "Ислямска държава" са убити от свръхмощната американска бомба

Бившият президент на Афганистан обяви, че САЩ използват държавата като полигон за изпитания на оръжия

Бившият афганистански президент Хамид Карзай нарече последната американска атака с най-голямата неядрена бомба "безгранична жестокост срещу афганистанския народ", съобщават от АФП, цитирано от Abc News.

Миналата седмица американските сили хвърлиха бомбата GBU-43 Massive Ordnance Air Blast или "тежък боеприпас с експлозивно действие", познат още като "майката на всички бомби" заради абревиатурата MOAB. При бомбардировката в Нангархар са загинали 95 екстремисти.

В интервю за американската агенция Карзай възразява срещу решението на САЩ, пояснявайки, че страната му "е използвана много неуважително от САЩ за изпитания на оръжия за масово поразяване". От прессекретарята на настоящия държавен глава на азиатската страна Ашраф Гани заявиха, че американските военни и Кабул "тясно са си сътрудничили" при операцията с хвърлената бомба.

Карзай остро разкритикува афганистанското правителство след използването на бомбата. "Как може правителство на държава да позволи използването на оръжие за масово поразяване на територията си? Каквато и да е причината, как може да позволяват това? Просто е невъобразимо", възмути се той.

Карзай заключи с намек, че Вашингтон разглежда афганистанците като някаква по-нисша човешка раса.