КНДР: Дори при един чужд снаряд ще нанесем безпощаден удар

Пхенян няма да наблюдава пасивно провокативните действия на САЩ

Армията на Северна Корея ще нанесе моментално безпощаден ядрен удар, ако дори един американски снаряд падне на суверенната ѝ територия, предупреди днес в. „Нодон синмун” – централният печатен орган на Корейската трудова партия, предаде ТАСС, цитирано от Бтв.

В статията се казва, че решението на САЩ да изпрати самолетоносача „Карл Винсън” към Корейския полуостров изостря до краен предел обстановката в този регион. „Нодон синмун” предупреди, че „революционните въоръжени сили на КНДР разполагат с ефективни военни средства за сдържане, способни с един удар да превърнат в пепел” този, който извърши агресия срещу страната.

Същевременно японският премиер Шиндзо Абе съобщи, че правителството му разработва план за действие, в случай че криза на Корейския полуостров доведе до приток на бежанци към страната, предаде Асошиейтед прес.

Той заяви това в отговор на въпрос, който неколкократно е бил задаван в миналото, но сега изглежда по-реалистичен от когато и да било – с напредването на севернокорейските ракетни технологии и нарастващото напрежение между КНДР и САЩ, отбелязва АП.