Ще ни излезе ли евтиният роуминг скъпо?

В позиция на губещи могат да се окажат и самите телекоми

След като ЕП официално отмени роуминга в ЕС, от 15 юни ще говорим, изпращаме SMS-и и сърфираме през телефона на цените, на които го правим и у нас.

От 15 юни – минута разговор на територията на ЕС ще ни струва не повече от три евроцента. SMS-ът не може да е по-скъп от един евроцент. А за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа например ще плащаме до 7,75 евро за всеки гигабайт. Сега това ни струва 8,5 евро за гигабайт.
Със съседите ни извън ЕС – като Сърбия, Турция и Македония оставаме на свободно договаряне и изходящото обаждане ни струва между 5 и 7 лв./минута, SMS-ът – около лев, а мегабайт интернет – от 15 до 25 лева.
Евтиният роуминг обаче може да ни излезе скъпо, предупреждават експерти.

От комисията-регулатор не изключват и опити - цените на разговорите у нас да тръгнат нагоре. От КРС обаче уверяват, че това няма да се случи. Първо - заради конкуренцията в сектора. И второ - за да поискат по-високи цени телекомите трябва да ги обосноват, съобщава Нова телевизия.
От „Теленор” увериха, че поскъпване заради роуминга няма да има. От „Виваком” също са категорични, че нямат намерение да увеличава цените на разговорите. А от „Mtel” завиха, че не предвиждат промяна на цените на услугите, а гаранция за това била силната конкуренция в сектора.
Отпадането на таксите за роуминг в ЕС ще стане автоматично, без да се налага преподписване на договора.
В позиция на губещи могат да се окажат и самите телекоми, ако потребителите започнат да купуват карти от страните с най-евтини разговори, а говорят – в страните с по-скъпи мобилни услуги. Затова и се въвеждат и ограничения.