Лавина от боклуци уби 29 души в Шри Ланка

Свят

17-04-2017, 13:48

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поне 12 изгорени от отровно вещество в Лондон

В САЩ издирват мъж, убил човек на живо във Facebook

Свлачището беше предизвикано от проливен дъжд и пожар в деня преди злополуката

Властите в Шри Ланка евакуираха над 400 семейства във временни заслони след като в петък тонове гниещи отпадъци се свлякоха върху бедняшки квартал и убиха поне 29 души, съобщават от Abc News.

90-метровата планина от боклуци тръгнала към квартала и разрушила 145 домове, а много други са повредени и всеки момент могат да се срутят. Стотици войници продължават да претърсват за оцелели, тъй като шестима души все още се водят изчезнали. Във временни центрове в училища са настанени 1 700 души.

Инцидентът съвпадна с празненствата за Нова година. Самият парламент в Шри Ланка беше предупреден, че 23-те милиона тона отпадъци представляват сериозна заплаха за здравето. Всекидневно към сметището се прибавят около 800 тона твърди отпадъци от столицата. В момента се подготвя произвеждането на електроенергия от тях.

По време на злополуката министър-председателят Ранил Викремесинге беше на посещение в Япония. Японският премиер Шиндзо Абе предложи помощ за възстановяването и изпращане на технически екип за оценка на ситуацията.