Петър Воденски: Реджеп Ердоган вече е овладял всичко

"Не очаквам опитите за намеса във вътрешните дела на България да спрат, даже напротив"

"Турският президент Реджеп Ердоган и досега имаше огромна власт, а след като спечели референдума за разширяване на правомощията на държавния глава, я закрепва и конституционно," коментира бившият посланик на България в Турция Петър Воденски в ефира на bTV. "Още от сега Ердоган има легитимност пред обществото, а след победата ще може да прави каквото реши. В първото си слово след обявяването на резултатите той говори за смъртното наказание", посочи гостът.

За изхода от гласуването Воденски коментира: „Не трябва да се съмняваме, че Ердоган очевидно владее някои изборни техники, които виждаме и на други места, дори и в България“. Бившият посланик посочи, че опозицията няма пред кого да оспори резултата, защото „Ердоган вече е овладял всичко, включително и четвъртата власт“. Гостът припомни, че след опита за преврат бяха закрити стотици медии, а още повече журналисти бяха осъдени.

Що се отнася до България, турската намеса във вътрешните ни работи отдавна е факт и „служебното правителство най-накрая забеляза и прие някои мерки“, посочи Воденски. Според него опитите за намеса няма да намалеят, напротив, защото Ердоган „проповядва доктрината на неоосманизма, а в нея ислямската дъга заема много важно място. Не очаквам тези негови сърдечни копнежи да намалеят, даже напротив“, каза бившият посланик.

На въпрос дали референдумът ще отдалечи Турция от Европа Воденски коментира, че Европа е доста зависима от Турция, не само заради мигрантите. По думите му и Анкара, и Брюксел имат интерес от икономическите отношения и те едва ли ще пострадат много.

"При заплахите да наводни Европа с бежанци и всички обиди, че към германци и холандци, че са нацисти и фашисти, Европа не посегна към този свой най-силен коз, посочи гостът. Той припомни, че когато Турция свали руски самолет, Москва наложи икономически санкции и „Ердоган не издържа и година“.

Според госта турският президент има пред себе си няколко много сериозни проблема – кюрдите, политическите противници и тероризма. Ставащото в Сирия подпалва още повече проблема с кюрдите, предвид че и сега в кюрдските райони се води негласна гражданска война, посочи Воденски.

С политическите си противници обаче Ердоган се справя и до този момент – много от тях са в затвори с обвинения или присъди.