Чавушоглу обвини чужди страни в опит да повлияят на референдума

Външният министър на Турция отправи тези критики, когато упражни правото си на глас в окръг Анталия

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу критикува чужди страни, че са се опитали да повлияят върху референдума в страната за разширяване на президентските пълномощия, съобщава “Асошиейтед прес“, предаде БТА.

“Някои от чужбина се опитаха да кажат на турската нация какво да прави. Те заеха страна, но днес решението принадлежи на нашата нация“’, посочи Чавушоглу, но не уточни кого има предвид, но по време на кампанията за референдума се създаде силно напрежение между Турция и някои европейски страни, по-специално Германия и Холандия. Ердоган обвини двете европейски държави в “нацистки практики“ заради това, че не дадоха разрешение за агитационни прояви сред турската диаспора за насърчаване на гласуване с “да“ на референдума, в които бе планирано да участват турски министри.

През март холандските власти отказаха разрешение за кацане в Холандия на самолета на Чавушоглу, който искаше да вземе участие в митинг пред турски избиратели в Ротердам. В отговор на това Анкара заяви, че спира всички политически обсъждания на високо ниво с Амстердам и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати.