Папа Франциск отслужи сутрешна литургия за Великден

По-късно главата на Римо-католическата църква ще отправи посланието си за мир и благословия "Урби ет Орби" ("Към града и към света")

Папа Франциск отслужи тази сутрин литургия на открито за Великден и по-късно ще отправи посланието си за мир и благословия "Урби ет Орби" ("Към града и към света"), предаде ДПА.
Франциск отслужи литургията на площад "Свети Петър", който беше украсен с над 35 000 цветя и други растения от Холандия, като прочете откъси от Евангелието на гръцки и латински.
Сред присъстващите бяха кардинали и епископи и други висши прелати, както и десетки хиляди поклонници, които бяха подложени на строги проверки за сигурност по антитерористични съображения.
Посланието "Урби ет Орби" е един от най-познатите ритуали в Римокатолическата църква и се отправя от папите най-малко два пъти годишно за Коледа и Великден.
"Урби ет Орби", което на латински значи "Към града и към света", е била стандартна формула за публични обявления в древния Рим и е възприета от Ватикана през 13 век при папа Григорий Десети.
Посланието се отправя от балкона на базиликата "Свети Петър", също и след избиране на нов папа.
Папите обикновено използват случая, за да отправят призиви към света за мир.