Борис Джонсън: Башар Асад е архитерорист

"Време е Русия да осъзнае, че той е токсичен"

Сирийският президент Башар Асад е архитерорист и е време Русия да осъзнае, че той е буквално и метафорично токсичен“, заяви британският външен министър Борис Джонсън, съобщават от ITV News.

"Асад използва химически оръжия и това е ужасяващо. В този смисъл той е архитерорист, който доведе до такава неутолима жажда за отмъщение, че никога повече не може да се надява да управлява сирийския народ отново“, каза първият дипломат на Великобритания.

Според Джонсън инцидентът от Идлиб е променил напълно позицията на Запада за Дамаск. "Великобритания, САЩ и всички наши ключови съюзници са на едно мнение: ние вярваме, че това е вероятно нападение от Асад, срещу собствения му народ, с използването на отровни газови оръжия, забранени преди почти 100 години", изтъква той.

Външният министър бе остро разкритикуван, че въвеждането на санкции срещу руски и сирийски военни заради предполагаемата химическа атака в провинция Идлиб не фигурира в проекта за заключителна декларация от срещата на външните министри на Г-7 в Лука, Италия.