Ердоган с нова серия критики към Европа

Ердоган: Докато ние се приближаваме към демократичните норми, те /Европа/ се отдалечават от тях

Ден преди референдума за конституционните промени турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи предизборните митинги, в които поиска подкрепа в утрешното общонародно гласуване.
Ердоган днес участва в митинг в квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул. Картал се счита за крепост на опозиционната Народнорепубликанска партия, която провежда кампания за "не" на референдума.
Пред избирателите в Картал Ердоган разкритикува европейските държави.
Подчертавайки, че европейските държави нямат право да диктуват нито на народа на Турция, нито на която и да е друга страна своите правила, Ердоган заяви: "Ние защитаваме демокрацията, човешките права, свободите в нашата страна не защото европейските държави искат, а защото нашите граждани са достойни за това. Докато ние се приближаваме към демократичните норми, те се отдалечават от тях. Нещо повече, те използват всякакви пътища за да нападат Турция, но всички виждат очевидната истина, че колкото ние стоим здраво върху краката си, толкова повече те губят почва".
В речта си в Картал, където живеят много пришълци от кюрдските области на Турция, Ердоган обвърза референдума с прокюрдската Демократична партия на народите/ДПН/, която призова своите симпатизанти да гласуват с "не" на референдума, и терора на Кюрдската работническа партия /ПКК/. "Или те ще заровят оръжията, или ще се махнат от страната. Докато не заровят оръжията, докато не постъпят като ЕТА/сепаратистка организация на баските-б.м./, те няма да имат право да живеят в тази страна. Ние понесохме много страдания от тях, те разпокъсаха този народ, те разпокъсаха това ислямско общество. Нямаме вече сили да търпим това. Ще си платят за всичко това", каза Ердоган и прикани участниците в митинга да гласуват с "да" на референдума.
На друг митинг на азиатския бряг на Истанбул, в квартала Тузла, където се намират най-големите корабостроителници на Турция, Ердоган призова: "Потърсете всички свои приятели, роднини и ги накарайте да гласуват. Няма място за отпускане, за пренебрегване, масово ще отидете пред урните за гласуване, няма да проявявате слабост. Защото утре вечер този народ ще празнува, дай боже, своя истински празник".
Ердоган продължи изявите си и на митинг в квартала Юскюдар на азиатския бряг, който е компактно населен с консервативно население.
Последните анкети на социологически агенции сочат преднина за положителния вот на референдума.
Според изследване на социологическата агенция АР-ГЕ се очаква 60,8 на сто одобрение и 39,2 в гласовете против.
По думите на ръководителя на агенцията Адил Гюр изследването е проведено в периода 8-13 април в 47 провинции с общо 6048 анкетирани и се счита за представително.
Агенцията е известна с това, че бе единствената, която прогнозира победата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на изборите на 1 ноември 2015 г.
Близки до тази прогноза цифри посочи и президентът Ердоган. В предаване на живо по националната телевизия ТРТ той заяви: "анкетите, които получаваме от почти всички агенции, показват мнозинство за "да" срещу гласовете с "не", има разлика от няколко пункта, някои посочват под 55 на сто, други около 60 на сто".