Днес е последният ден от кампанията за референдума в Турция

Около 55 млн. турски граждани имат право да гласуват на референдума за конституционните промени, насрочен за утре

Днес е последният ден от кампанията за референдума в Турция. Върховната изборна комисия наложи забрана за политическа пропаганда, прогнози и коментари по медиите от 12:00 ч. местно време в петък до неопределен час в неделя. Около 55 млн. турски граждани имат право да гласуват на референдума за конституционните промени, насрочен за утрешния 16 април, пише вестник Hurriyet.

В края на януари парламентът одобри промените с 339 гласа, получени от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ и „Партията на националното действие“, докато опозиционните „Републиканска народна партия“ и „Демократична партия на народите“ се противопоставиха на предложението. Ако референдумът бъде одобрен сегашната правителствена система ще бъде заменена с президентска, като властта ще бъде концентрирана в ръцете само на един човек.

Преднина с по-малко от 2% за подкрепящите промените в турската Конституция, дават последните проучвания на общественото мнение. Резултатът обаче е непредвидим, защото разликата е в рамките на статистическата грешка.

В един от истанбулските квартали противници на предлаганите 18 конституционни промени провеждат митинг. Той се организира от най-голямата опозиционна партия в Турция – Републиканската народна партия, според която промените в Конституцията ще доведат до еднолично управление и ще подчинят съдебната система на изпълнителната власт. Същевременно на площад „Галата“ привържениците на промените обясняват, че чрез тях държавата ще стане по-силна, ще предотвратят съставянето на крехки парламентарни коалиции и някак си ще направят борбата с тероризма по-успешна.