Да се приготвим за Великден!

Боядисваме яйцата, месим козунаци и казваме "Христос Воскресе"

Яйцата по традиция се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Те са символ на Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението.

Яйца са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена вкъщи. С него се намазват бузките на децата, като им се пожелава здраве и късмет. После се поставя пред иконата. Червено яйце се слага и в чеиза на младата булка, което ще помогне да зачене по-бързо и да роди здраво дете.

Задължително е този, който боядисва яйцата, преди това да е сложил поне късче хляб в устата си, за да не го "удари" яйцето и да се разболее.

Замесват се и обредните хлябове – козунаци. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, я намира празна.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява "Христос Воскресе".

В неделя младоженците гостуват на своите кумове и родители. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богати трапези.

Именици са Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан.