Какво се случва на Велика събота - последният ден от Страстната седмица

Общество

15-04-2017, 06:30

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва Страстната седмица

Да се приготвим за Великден! Ето какво се прави през Страстната седмица

На Божи гроб става чудо, слиза свещеният огън

Днес Православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

Вярващите прославят Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е времето, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същия миг спасява света и отваря гробовете.

В този ден се възпоменава погребението на Христос Спасителя и слизането Му в ада. Умрял на кръста, от прободените Му ребра изтекло кръв и вода. Тогава става победата над смъртта и избавлението на душите. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни.

Богослуженията в църквите започват от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В Страстната събота се месят великденски обредни хлябове и козунаци. На този ден могат да се боядисват и яйца. С първото, боядисано в червено яйце, бабата чертае кръстен знак по челата на децата, за да са здрави и румени през годината.

През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

В полунощ на събота срещу неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с "Христос Воскресе!"

Свещите се палят с огън донесен от Ерусалим. Огънят е най-великото чудо, което се случва в Божи гроб. За да се избегне и най-малкото подозрение, че той се запалва след човешка намеса, параклисът се проверява за всякакви запалителни средства. След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък.

Час по-късно в църквата идва и православният патриарх на Ерусалим. Всички са в напрегнато очакване, тъй като според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден за човечеството, храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Какво става в параклиса на Божи гроб вижда само ерусалимският патриарх - според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. От там свещеният огън тръгва по целия свят.

От Божи гроб до България огънят се съхранява във фенери, които се пазят на специално място в самолета. Всички духовници от цялата страна могат да присъстват на тържественото посрещане, да запалят своите фенери и да занесат огъня до епархиите си.

На Великден имен ден празнуват Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан.