Пожарникарите с мерки за безопасност по Великденските празници

Велико Търново Лайф

13-04-2017, 11:46

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, съветват огнеборците

Предстои честването на един от най-светлите християнски празници - Великден. Това събитие е свързано със събирането на голям брой хора на обществени места, паленето на свещи в църковните храмове и дома, с което се повишава рискът от възникване на пожари и инциденти.

В тази връзка, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Велико Търново апелира към всички граждани за повишено внимание и спазване на някои основни правила по време на празниците:

Когато сте у дома: поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали; пазете косата и дрехите си, когато палите свещ; употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места; когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.

На обществени места: мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ; не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит; при влизане в обществена сграда, обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди; при инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята. При евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи. Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост, окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение.

При инцидент сигнализирайте на тел. 112!